joi, februarie 24, 2011

Ce este prietenia ?


prietenie....

dând un "search" pe Goagăl în căutarea unei definiţii a cuvântului "prietenie" am găsit următoarele explicaţii:

-sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de atașament reciproc care leagă două persoane; legătură care se stabilește între persoane, pe baza acestor sentimente; amiciție. ♦ atitudine plină de bunăvoință, prietenoasă față de cineva. ♦ legătură între grupuri sociale, între popoare, între țări bazată pe aspirații, năzuințe, interese comune )dicţionar explicativ român

-o navă destul de mare pentru a duce doi inşi pe vreme frumoasă, dar numai unul când e vreme rea. – ambrose bierce

-prietenia adevarată ,se bazează pe încredere reciprocă şi spirit de sacrificiu,se caracterizează printr-o puternică încărcătură morală de cinste,devotament,respectarea cuvântului dat ceea ce o face să fie nu numai generatoare de fapte măreţe,ci şi de un optimism reconfortant, luminos,specific uman.

-prietenia este arta de a uita pe deplin de tine însuţi, de toate dorinţele şi necesităţile egoiste, pentru a ajunge să cunoşti personalitatea şi caracterul celuilalt.

am căutat să găsesc şi definiţia prieteniei printre oamenii din jurul meu, cei cu care interacţionez zi de zi, în încercarea de a afla cum văd relaţia dintre mine si ei, ce îşi doresc să primească de la prieteni şi ce sunt dispuşi să ofere. Schematic, fiecare a punctat câteva caracteristici ale prieteniei.

***pentru d. prietenia presupune confidenţă, încredere, respect, reciprocitate, corectitudine.
***an. vede prietenia ca o relaţie necondiţionată bazată pe respect.
***în viziunea lui v. prietenia înseamnă susţinere, afecţiune şi puterea de a nu-l judeca pe celălalt.
***m. doreşte ca prietenia să fie reprezentată de încredere. angajament, iubire şi toleranţă.
***iar ad. vede prietenia ca pe un sentiment înălţător ce face oamenii să fie mai buni şi îi leagă pe vecie.

poate avem fiecare definiţii diferite, dar în fond cu toţii ne dorim acelaşi lucru.

pentru mine prietenul este omul cu care îţi împarţi micile şi marile bucurii, şi care este lângă tine când îşi fac apariţia lacrimile. prietenul adevărat este cel care atunci cănd eşti trist şi îi ceri să plece pentru a te lăsa singur cu gandurile şi frămantările tale, îţi spune : "tac, dar nu plec".
prietenia înseamnă a iubi fără a pretinde, a da fără a cere, a asculta fără a judeca. înseamnă a fi intotdeauna acolo, dispus pentru a ajuta, oricănd, oricum, oriunde.prietenia înseamnă a te gândi mai mult la celălalt decât la tine însuţi, înseamnă a lăsa la o parte egoismul, înseamnă a întelege, a ierta, a uita şi uneori a-ţi aduce aminte.
prietenii adevăraţi sunt rari. Prietenii buni sunt puţini. Iar cel care "posedă" fie şi doar un singur prieten... este un om bogat.

it's not how good you are. it's about how good you want to be.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu